Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Imint målföljer flyg automatisk

Publicerad: 17 augusti 2009, 04:33

Unik svensk programvara följer automatiskt flygplan och helikoptrar – med värmekamera


Det bubblar och kokar av innovationslusta i Uppsala. Uppsalaföretaget Imint har inom ramen för statliga Vinnovas forskningsprogram ”Forska & Väx” utvecklat ett program som möjliggör att rörliga föremål automatiskt kan följas med hjälp av en rörlig videokamera eller värmekamera.

Värmekameran på sitt pan-tilt-stativ uppflugen på en annan svensk kvalitetsprodukt, en bandvagn från Hägglunds.

Den nyutvecklade metoden är en komplettering av den nyligen lanserade programvaran Ihvert (som vi skrev om här: http://teknik360.idg.se/2.8229/1.204865/avancerad-videoanalys-svensk-landvinning) vars syfte är att väsentligen höja kvaliteten på videoupptagningar från främst olika typer av flygspaningssystem. Video från en kamera analyseras i realtid av programvaran och nu kan även ett valt föremål följas med automatik.

”Automatiserad målföljning underlättar väsentligt för kameraoperatörerna som kan koncentrera sig på analysen av videon snarare än styrning av kameran”, berättar Harald Klomp, vd på Imint AB.

Kameran släpper inte greppet om den första helikoptern trots att en annan flyger ivägen ett tag.

Den nyutvecklade teknologin testades nyligen under försvarsmaktens Markstridsdagar i Karlsborg och de mål som där följdes var helikoptrar och flygplan. Testet utfördes med en avancerad TV och värmekamera kallad ”Ranger HRC Multisensor” från ett annat svenskt företag, Flir Systems AB.

Fördelen med värmekameran är att bilderna blir lika bra dag som natt. I becksvartaste natten ser sceneriet ut precis som på dagen.

Till denna kamera finns ett stativ som programmet Ihvert kan panorera och vrida.. På stativet är en infraröd värmekamera och en TV-kamera monterade. Båda kamerorna har lång brännvidd med upp till 40 gångers förstorning. Systemet har också en laseravståndsmätare och GPS för att exakt kunna mäta in mål.

Föremål på marken spåras lika bra

”Samarbete med både Vinnova, Flir och försvarsmakten har varit helt avgörande för framgången i projektet”, berättar Harald Klomp vidare.

Programmet skiljer utan vidare på fasta och rörliga föremål.

Läs mer

Imint hittar du här: www.imint.se
Flir hittar du här: www.flir.se
Exempel på videoupptagningar med den nya tekniken kan ses på YouTube: www.youtube.com/watch?v=ydQmWrZOxqw

Jörgen Städje

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.