Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Imorgon startar vargjakten

Publicerad: 30 januari 2013, 16:01

Naturvårdsverket beslutade på onsdag om vargjakt som startar redan på torsdag den 31 januari.


Ämnen i artikeln:

Vargjakt

Naturvårdsverket meddelar att det handlar om en "selektiv och riktad jakt på inavlade vargar". Myndigheten hävdar att jakt är den enda åtgärden som på kort sikt kan minska inavelsgraden, och man stöder sig på en forskningsrapport.
– Det är vargar i de mest inavlade reviren som kommer att omfattas av en selektiv och riktad jakt eftersom syftet är att minska inaveln i vargstammen. En selektiv och riktad jakt ska inte blandas ihop med vanlig licensjakt. Den riktade jakten är en av flera åtgärder för att minska inaveln i vargstammen och ett led i arbetet med den genetiska förstärkningen, säger Maria Ågren, generaldirektör på Naturvårdsverket.

Miljöaktuellt rapporterade igår att det handlade om 18 vargar, men den rätta siffran visade sig idag vara 16 djur. De berörda reviren är åtta stycken och ligger i Dalarnas, Värmlands, Örebro och Västmanlands län. Högst två vargar per revir får skjutas.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Vargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News