Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inbyggt åldrande i elprylar – myt eller verklighet?

Publicerad: 24 februari 2017, 08:43

58 procent av svenskarna tror att tillverkare av it-tillbehör och hemelektronik begränsar produkternas livslängd för att kunna sälja fler nya prylar. Myt eller verklighet? Aktuell Hållbarhet frågade branschexperten.


Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

58 procent av svenskarna tror att tillverkare av it-tillbehör och hemelektronik begränsar produkternas livslängd för att kunna sälja fler nya prylar, så kallat ”inbyggt åldrande”. Om de skulle få reda på att ett företag gjorde på det viset uppger 74 procent av de tillfrågade att de skulle bojkotta företaget och köpa från någon annan leverantör. Det visar en undersökning från företaget Inrego som arbetar med återanvändning och livscykelhantering av datorer, mobiler och annan it-utrustning. Aktuell Hållbarhet ringde upp Klas Elm, vd för branschorganisationen Elektronikbranschen, för att höra hur det egentligen ligger till med inbyggt åldrande.

Stämmer det att elektronikföretag ägnar sig åt inbyggt åldrande?
– Nej, den här myten återkommer ju hela tiden i olika sammanhang. När jag seglade förr så sa man att vissa delar på båten gjordes dåliga för att de skulle gå sönder och behöva bytas ut. Det kanske passar in i en dramaturgi med onda företag och konsumenter som offer. Så sent som igår hörde jag en intervju med en av de största mobiltillverkarna som sa att det skulle vara helt förödande för dem om de hade produkter som gick sönder. Man vill ju behålla konsumenterna så att de fortsätter köpa samma märke

Vad är det som gör att dagens mobiltelefoner inte håller lika länge som mobiltelefoner för 10-15 år sedan?
– Den ekonomiska livslängden är kortare än den tekniska, mobiltelefoner håller längre men människor vill byta ut dem ofta. Man vill ha de senaste funktionerna och den senaste designen.

Skulle man kunna behålla den fysiska telefonen och bara uppdatera operativsystemet?
– Det kan man väl göra men det handlar ju också om att överföringstekniken har ändrats från 2G, 36, 4G och 5G och det gör att man behöver ha vissa typer av telefoner för att kunna kommunicera i nätet. Så för långa ledtider fungerar inte på grund av att det kommer nya kommunikationstekniker. Sedan kommer ny teknik i telefonerna också som möjliggör nya tjänster. Det är en teknikutveckling som pågår hela tiden och efterfrågan på ny teknik är stor.

Lina Rosengren

Ämnen i artikeln:

Hållbara Affärer

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.