Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Indiens levande broar

Publicerad: 29 september 2010, 09:14

Här kan vi snacka hållbar ingenjörskonst. Gångbroar bestående av fönsterfikusens rötter, som blir starkare med tiden och kan bli över 500 år gamla.


Ämnen i artikeln:

CleantechTeknikMiljöteknikGreentechForskningIngenjör

Några av de smartaste och mest hållbara tekniska innovationerna är många sekler gamla, och ett exempel på detta är de levande broarna i nordöstra Indien. Broarna, som byggs av levande trädrötter, blir starkare med tiden eftersom rötterna fortsätter att växa. Några av broarna i regionen är över 500 år gamla och fortfarande fullt användbara.

Foton via Atlas Obscura

Varje bro kräver endast ett fåtal träd, men också en framförhållning på 10-15 år. Det var War-Khasis-stammen i Meghalaya som utvecklade konceptet för hundratals år sedan, och det byggs faktiskt nya broar än idag.

För att rötterna av fönsterfikus (Ficus elastica) ska växa i rätt riktning, över till exempel en flod, använder byggarna urholkade betelpalmsstammar som vägledare. När rötterna når den andra sidan så tillåts de att slå rot i jorden och så småningom produceras en extremt robust och levande bro.

Broarna återupptäcktes av Denis P. Rayen på Cherrapunji Holiday Resort, som nu arbetar för att öka intresset för dessa. Lokalbefolkningen har förstått de unika broarnas värde och har hindrat planer på att ersätta dem med modernare stålbroar. Istället bygger man för närvarande en ny bro, som bör vara klar för användning inom ett decennium, skriver Atlas Obscura.

Tomas Tirén

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.