fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Indikatorer för fossilfria transporter: Omställningen stannar av

Publicerad: 6 april 2018, 08:34

Foto: Pixabay

Omställningen mot en fossilfri fordonsflotta har stannat av. Det visar nya siffror från 2030-sekretariatet.


Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se


Utvecklingen mot att nya bilar blir allt energieffektivare i den svenska bilparken har helt avstannat. Det beror på att andelen något energieffektivare dieslar minskar till förmån för bensin medan andelen elbilar fortsatt är låg, och att suvar och liknande fordonstyper tar marknadsandelar från mindre och effektivare bilar.  Den totala energimängden fossila drivmedel som användes i vägtrafiken ökade dessutom något från år 2016 till år 2017. Det visar 2030-sekretariatets indikatorer som nu uppdateras med 2017 års siffror inför konferensen Ekotransport i Stockholm den 18 april.
– Samtidigt bromsar ökningen av förnybara drivmedel in. Vi ser det som särskilt oroande eftersom de förnybara drivmedlen varit en så viktig del i att omställningen av fordonsflottan hittills skett i den takt som krävs för att nå klimatlagens beslut att Sverige år 2030 ska nå en fossiloberoende fordonsflotta, säger Mattias Goldmann, vd på Fores med 2030-sekreteriatet

Inte heller på beteendesidan är nyheterna särskilt upplyftande. Körsträckan i personbil minskar inte och någon tydlig överflyttning kan inte skönjas från resande i bil till gång, cykel och kollektivtrafik.

På konferensen Ekotransport redovisar 2030-sekretariatet drygt 30 indikatorer för måluppfyllelse av transportsektorns klimatmål.

Läs mer om ekotransport

Läs mer om indikatorerna

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev