Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Indonesien: Klimatpengar kan gå till skogsskövling

Publicerad: 24 November 2010, 11:40

Internationellt klimatstöd som ska gå till att markrehabilitering kan istället gå till att hugga ner skog och odla oljepalmer och biodrivmedel i Indonesien, varnar Greenpeace.


Ämnen i artikeln:

RegnskogSkövling

Enligt brittiska The Guardian handlar det om vaga formuleringar i FN:s skogsreformprogram som kan göra att skogar som redan är påverkade kan huggas ner för att sedan ”rehabiliteras” genom att anlägga plantager.

Greenpeace har enligt tidningen tagit del av interna regeringsdokument från Indonesiens skogs-, jordbruks- och energidepartement där det framgår att regeringen under de närmaste 20 åren planerar att plantager ska anläggas på 37 miljoner hektar som idag är naturskog. Skogarna utgör hälften av landets orangutanghabitat och 80 procent av landets kolrika torvmarker.

Organisationen befarar att landet ska få internationellt klimatstöd för att anlägga plantager, som är förödande både för orangutangerna och för klimatet.

FN:s skogsreformprogram ”Redd” syftar till att minska utsläppen av växthusgaser till följd av avskogning (”Reduced Emissions from Deforestation and Degradation”), men effekten kan alltså bli den motsatta om inte vaga formuleringar ändras.

Samtidigt ligger Indonesien i förhandlingar med Norge och USA om ett modellavtal som skulle kunna spara utsläpp av miljoner ton växthusgaser mot att landet får pengar för att införa moratorium för skövling av skogs- och torvmarker. Om ett starkt avtal träffas kan det innebära att klimatförhandlingarna, som återupptas nästa vecka i Mexico, kommer på spåret igen, menar Greenpeace enligt tidningen.

Pernilla Strid

Ämnen i artikeln:

RegnskogSkövling

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.