Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industriellt krillfiske hotar djur och natur i Antarktis

Publicerad: 15 mars 2018, 14:51

En ny rapport från Greenpeace visar hur det snabbt växande industriella krillfisket är förenat med stora miljörisker i Antarktis.


Krill är inte bara föda för en rad havsdjur utan även en viktig resurs för människor i form av omega 3-tabletter och som fiskmat för odlade fiskar. På senare tid har den lilla räkan ökat i popularitet och således även fisket efter den.

När Greenpeace kartlade de senaste fem årens fiske kom de dock fram till att det sker med långt ifrån hållbart metoder. Bland annat äger fisket rum i omedelbar närhet till valar och pingviners jaktområden, vilket skapar stor konkurrens om maten. Fartygen ankrar också nära skyddade områden, vilket stör djur och natur.

Greenpeace uppmanar nu krillindustrin att upphöra med all verksamhet i områden som föreslås som havsreservat av den antarktiska havskommissionen.
”Krillindustrin i Antarktis framställer sig gärna som att de har rent mjöl i påsen, men den verkliga historien är befläckad”, säger Frida Bengtsson, , global projektledare för Greenpeace Protect the Antarctic-kampanj i ett pressmeddelande.

Izabella Rosengren

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.