Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag15.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Industriellt träbyggande minskar branschens klimatpåverkan

Publicerad: 21 Februari 2012, 11:38

Tack vare ett genombrott för industriellt träbyggande är idag över hälften av alla nybyggda bostäder uppförda med trästomme – en trend som innebär att byggsektorns klimatpåverkan minskar.


Ämnen i artikeln:

CleantechMiljöteknikGreentechByggbranschen

Under de senaste tio åren har det moderna träbyggandet fått ett verkligt genombrott i Sverige, och idag uppförs över 50 procent av alla nybyggda bostäder med trästomme. Nyckeln till framgång är så kallat industriellt träbyggande, det vill säga att större delen av byggprocessen sker i en fabrik, skriver Skogsindustrierna i ett pressmeddelande.

– Industriellt byggande är en efterlängtad modernisering av byggmetoderna. Det handlar helt enkelt om ett nytt byggande för en ny tid, där miljö och klimat men även tid, kostnader och kvalitet spelar en central och självklar roll, säger Bertil Stener, direktör Svenskt Trä, Skogsindustrierna.

Den viktigaste fördelen är att byggelement, och till och med hela rum, kan förtillverkas i en skyddad miljö, där yttre faktorer som väder och vind inte riskerar att störa processen. På så sätt kan kompletta byggsatser levereras till byggarbetsplatsen.

Enligt Skogsindustrierna kan ett ökat träbyggande minska byggsektorns klimatpåverkan radikalt. För flervåningshus har andelen hus med trästomme ökat från en procent 2000 till 15 procent 2010.

Tomas Tirén

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.