Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag04.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Industrikommuner protesterar mot tuffa miljökrav

Publicerad: 1 Mars 2012, 10:02

Skärpta utsläppskrav på sjöfart snedvrider konkurrensen och missgynnar miljöarbetet, menar sju industrikommuner


Sverige måste sänka gränsen för svavel i fartygsbränsle från 1 till 0,1 procent till 2015. Det har International Maritime Organisation(IMO) bestämt. Reglerna gäller för Nordsjön, Östersjön och engelska kanalen. För resten av Europa gäller 3,5 procent.

Reformen har retat upp sju svenska industrikommuner som tillsammans kämpar för att stoppa de tuffa miljöreglerna. Utöver Oxelösund ingår i gruppen Oskarshamn, Södertälje, Olofström, Gnosjö, Kiruna och Fagersta.

Olov Zakrisson, kommunstyrelsens ordförande i Oxelösund, intervjuas i tidningen Dagens Opinion.

– Det här skulle snedvrida konkurrensen totalt. Sverige har en miljövänlig produktionsindustri och en sådan här sänkning skulle innebära att marknader med mycket sämre miljökrav kommer att gynnas. Man måste se till helheten, säger Olov Zakrisson

Enligt Sjöfartsverket kommer reformen att kosta sjöfarten minst 13 miljarder kronor per år. EU-parlamentet kommer att rösta i frågan i slutet av maj, men Sverige har redan sagt sig acceptera de strängare reglerna.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.