Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industrikritik mot nytt utsläppsdirektiv: Kommer förlänga tillståndsprocesserna

Publicerad: 7 april 2022, 09:26

Jernkontoret kritiserar förslag på nytt industriutsläppsdirektiv.

Foto: Getty Images/Scanrail

EU-kommissionens förslag på ett nytt industriutsläppsdirektiv bromsar klimatomställningen, menar Jernkontoret.

Ämnen i artikeln:

Utsläpp

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionens förslag till översyn och revidering av utsläppslagstiftningen som presenterades i går fick som Aktuell Hållbarhet berättade kritik av Miljöpartiet. Nu vänder sig även branschorganisationen Jernkontoret mot förslaget, som bland annat omfattar en uppdatering av industriutsläppsdirektivet, IED. I en kommentar skriver Jernkontoret att ambitionen sägs vara att snabba på tillståndsprocesserna, men att ändringarna leder till det motsatta.

”Jag är djupt oroad över hur detta kommer påverka vår industri och möjligheterna till omställning. Också det svenska prövningssystemet kommer påverkas kraftigt av förslagen”, säger Eva Blixt, forskningschef på Jernkontoret, i en kommentar.

I sitt förslag kräver kommissionen i stället för förenkling att många nya parametrar ska regleras i tillstånden, exempelvis innovationer, kemikalier och transformationsplaner, enligt Jernkontoret. I förslaget finns bindande kravnivåer på användning av material, energi och vatten, som fram till nu varit rekommenderade värden och inte ingått i IED-lagstiftningen.

”Att dessutom lägga bindande värden för användning av energi och vatten riskerar att hämma omställningen och minskar flexibiliteten ytterligare. Mer avancerade stålprodukter, som är tunnare och mer slitstarka, använder mer vatten och mer energi i tillverkningsprocessen, men produkterna är resurseffektiva”, säger Eva Blixt.

Här är samlingssidan för revisionsförslagen på industriutsläppsdirektivet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev