söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industrin i fokus för kommande IPCC-rapport – ”goda möjligheter att nå nollutsläpp”

Publicerad: 29 mars 2022, 08:38

Stålindustrins omställning är en del av den kommande IPCC-rapporten

Foto: Getty Images

En ny IPCC-rapport väntas den 4 april. Svenska forskare ser en ljusglimt för industrins omställning.

Ämnen i artikeln:

Ipcc

Daniel Boman

daniel.boman@aktuellhallbarhet.se


Den 4 april presenterar FN:s klimatpanel IPCC en sammanfattning för beslutsfattare och redan nu ser medverkande svenska forskare ett ljus i tunneln med den kommande rapporten. Bland annat tyder den del av rapporten som omfattar industrin på att att det finns goda möjligheter att till år 2050 nå nollutsläpp för flera branscher.

”Som jag ser det, och fått indikationer om i min egen tidigare forskning, finns goda möjligheter att år 2050 nå nollutsläpp för utsläppsintensiva industrier som stål, cement och kemi. Men det krävs breda strategier för att vi ska nå hela vägen fram”, säger Lars J Nilsson, professor i miljö- och energisystem vid Lunds Tekniska Högskola, i en kommentar.

Han är samordnande huvudförfattare till rapportens elfte kapitel, vilken omfattar industrin och industrins klimatomställning. Där förs bland annat resonemang om hur omställningsstrategier behöver anpassas för branscher som har olika förutsättningar.

Den kommande rapporten ingår i IPCC:s sjätte kunskapsutvärdering som tar upp klimatförändringar, konsekvenser och möjliga lösningar i ett globalt perspektiv. Nu håller arbetet på att avslutas och rapporten är redo att presenteras. Slutresultatet är ett par tusen sidor uppdelade på 17 kapitel. Rapporten är den sista delrapporten av tre som tillsammans redogör för kunskapsläget om klimatförändringen, klimatrelaterade risker och möjliga åtgärder i form av klimatanpassning och utsläppsminskning.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev