Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag26.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Industrin kan spara motsvarande hela elimporten”

Publicerad: 18 Augusti 2006, 08:18

Den tillverkande industrin i Sverige måste dra ner sin elförbrukning för att möta en ny verklighet med ökade energikostnader. Två forskare vid Linköpings universitet har undersökt hur industrin kan spara 40 procent utan någon större ansträngning.


Svensk tillverkningsindustri har idag en betydligt högre elanvändning än industriföretag i övriga Europa med motsvarande produktion. Det svenska elpriset har till nu varit förhållandevis lågt och det har inte varit motiverat att lägga möda på smågnetande med energiförbrukningen. Men när nu eltaxorna i Europa harmoniseras blir det nödvändigt för företagen att ta sig ner till europeiska förbrukningstal.
Doktoranden Louise Trygg och docent Dag Henning i Linköping har åkt runt till trettiotvå svenska industrier, studerat deras energianvändning och jämfört med redan gjorda studier av energieffektivisering.
Alla antaganden och beräkningar har forskarna sedan kört i ett optimeringsprogram tillsammans med el- och andra bränslepriser, elcertifikat och utsläppsrätter och skalats upp till nationell nivå.
Jodå, de fann mängder av onödig elkostnad. Svensk industri kan halvera sin elanvändning, eller minska den med åtminstone 40 procent, utan att göra våld på sin process. Det finns oerhört mycket pengar att spara och sparpotentialen är så stor att industrin kan ta Sverige ur elimportberoendet.
Av Göran Kristiansson

Här finns kWh att spara:
Kolla pumpningen, den är många gånger överdimensionad. Pappers- och massaindustrin har ofta onödigt stora pumpar, enligt dag Henning, docent i energisystem vid Linköpings universitet.
De flesta industrier har kWh att spara på att se över ventilation, belysning och uppvärmning. Det är stödprocesser som ofta går dygnet runt, helt i onödan.
Byt el till fjärrvärme, det kan ge positiv trippeleffekt. Det sänker kostnaden, minskar elförbrukningen om företaget har elvärme. En ökad fjärrvärmeförbrukning kan ge det lokala energibolaget möjlighet att öka elproduktionen i sitt, förhoppningsvis, bioeldade kraftvärmeverk.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.