Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industrin oroas över MP:s kärnkraftsplaner

Publicerad: 2 juni 2014, 08:36

MP vill avveckla kärnkraften till 2030 och stänga två reaktorer under nästa mandatperiod. Industrin är kritisk till planerna och menar att en sådan utveckling skulle öka utsläppen.


Svensk industri oroas av Miljöpartiets förslag om att avveckla kärnkraften till år 2030 och stänga två reaktorer redan under nästa mandatperiod.

Till SVT säger Lina Palm, energidirektör för Basindustrins energisamarbete, att hon oroas över förslagen och tar Tyskland som exempel, ett land som redan siktar mot avveckling.

– De lärdomar vi kan dra därifrån är att det är svårt, det är dyrt och det leder till ökade klimatutsläpp. Det är inte ett sådant elsystem eller en sådan effekt som vi vill se i Sverige, säger hon till SVT.

Svenskt Näringslivs Maria Sunér Fleming menar att beslut att avveckla kärnkraften kan få industrin att flytta utomlands.

Båda menar att ett samhälle med mycket sol- och vindkraft skulle göra oss beroende av att importera el under vissa delar av året, el som skulle ge upphov till mer koldioxidutsläpp än vad kärnkraften gör idag.

Miljöpartiets språkrör Åsa Romson instämmer inte i att det saknas alternativ till kärnkraft.

Hon menar att vindkraft fungerar bra tillsammans med vår vattenkraft och de smartare elsystem som kommer mer och mer.

– Om vi lyfter blicken lite så ser vi nog att alternativ finns. Vi har byggt ut ganska mycket förnybar kraft i Sverige. Vi har gjort det på ett sätt som gör att vi nu har ett stadigt överskott av el, säger hon till SVT.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev