Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industrin: ”Sänk avgiften på importerad bio-etanol”

Publicerad: 30 januari 2014, 11:54

Så får industrin tillgång till billigare biobaserade råvaror, skriver fem företagare på Miljöaktuellt debatt


Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

"EU:s institutioner och medlemsländer är eniga om att en konkurrenskraftig industri är avgörande för Europas ekonomiska återhämtning. Men för att gå från vision till verklighet måste vi snarast genomföra konkreta lösningar – som att få tillgång till bio-baserade råvaror för industrin.

Som representanter för Europas industri ser vi mycket positivt på EU-kommissionens nya industristrategi ”For A European Industrial Renaissance”, som antogs den 22 januari. Strategin tar fasta på att den europeiska industrin är en avgörande nyckel för ökad konkurrenskraft och tillväxt. Samtidigt är vi oroliga för att de konkreta åtgärderna kommer att dröja.

I strategin uppmanar kommissionen medlemsstaterna att se industrins centrala roll i att skapa tillväxt, och poängterar ett antal hinder för industrins utveckling. Ett av hindren som kommissionen uppmärksammar är svårigheten för industrin att få tillgång till grundläggande råvaror- som etanol, stärkelse och socker till världsmarknadspris.

Att vikten av tillgång till bio-baserad råvara till världsmarknadspris lyfts fram av kommissionen är en mycket välkommen nyhet. Att återställa tillväxten och konkurrenskraften inom den europeiska ekonomin kommer inte att vara någon snabb process, utan kräver ihållande insatser från regeringen, näringslivet och medborgarna. Men vissa saker kan – och behöver – göras snarast. Att införa en separat tullkod för industriellt bruk är ett exempel på hur vi snabbt kan förbättra tillgången på råvaror. Andra möjliga åtgärder, såsom frihandelsavtal med USA kan medföra möjligheter på lång sikt, men att få detta avtal på plats kommer industrin inte att kunna vänta på.

Bio-etanol är en mycket grundläggande råvara för den biobaserade industrin. Idag produceras 75 procent av all bioetanol i Brasilien och USA, och endast 6,6 procent i Europa. För att kunna möta den ökande efterfrågan på bioetanol är import nödvändigt, men under nuvarande tullregler betalar europeiska företag motsvarande 50 procent tull på importerad etanol, medan deras konkurrenter i andra delar av världen betalar noll eller bara någon procents tullavgift.

Bearbetning under tullkontroll (BUT-förfarande) är en temporär lösning där man använder ett särskilt tullförfarande.Det innebär att istället för att betala importtullen på bioetanol så betalas tull på den färdiga varan. Detta tillstånd gäller dock endast under en begränsad tidsperiod, vanligen tre år, vilket gör det i princip omöjligt att få industriföretag att vilja investera hundratals miljoner euro i nya projekt och fabriker inom EU.

Vi ser fram emot att höra vilka konkreta åtgärder kommissionen avser att vidta för att nå en långsiktig lösning, och har i dagarna uttryckt våra förväntningar på åtgärder i ett brev till EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso. Om de strategiska besluten i industripolitiken följs upp med konkreta lösningar, så kan vi inom industrin satsa långsiktigt och tillsammans skapa en konkurrenskraftig industri inom EU"

Anders Fredriksson, CEO, SEKAB Biofuels & Chemicals
Urban Svensson, Director Global Procurement, Perstorp AB
Carina Lööf, Sourcing Director, Trioplast Industrier AB
Rudy Verbrüggen, Director Production Fermentation, Citrique Belge
Marc Vermeulen, European Fermentation Group

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Miljöaktuellt

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.