Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industrin vill ha tyngre transporter

Publicerad: 2 februari 2015, 12:25

Men ansvarig minister vill utreda frågan ytterligare.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 2 februari.

Tillåt större fordon med högre lastkapacitet, den uppmaningen riktar idag 19 debattörer till infrastrukturminister Anna Johansson (S), i tidningen Norrbottens-Kuriren. Bland undertecknarna finns vd:ar och ordförande för bland annat Skogsindustrierna, IF Metall, Jernkontoret, LRF, Svebio och Sveriges Åkeriföretag.

Lastbilar med högre lastkapacitet skulle innebära färre lastbilar på vägarna och därmed mindre utsläpp. Ett förslag om det här finns från Transportstyrelsen och Trafikverket och alla ”relevanta” remissinstanser ska, enligt debattörerna, ha varit positiva till att gränsen höjs till en bruttovikt på 74 ton från dagens 60 på det allmänna vägnätet.

Debattörerna är upprörda över att infrastrukturminister Anna Johansson nyligen i en interpellationsdebatt i riksdagen gjorde klart att det finns ”ett antal frågeställningar som måste klaras ut innan regeringen kan ta ställning till om tyngre lastbilar på det allmänna vägnätet är en lämplig åtgärd sett i ett helhetsperspektiv”.

Anna Johansson säger i samma debatt att flera remissinstanser pekar på att de lägre transportkostnaderna kan innebära att gods förs över från järnväg till väg med risk för ökade koldioxidutsläpp som följd. Hon nämner även att en viktig fråga att besvara handlar om behovet av investeringar i infrastrukturen och vem som i så fall ska bekosta sådana.

Ett första besked om att höja maxvikten på tyngre fordon till 64 ton väntas dock komma från regeringen nu under våren. Men när det gäller frågan om fordon på 74 ton är det alltså enligt infrastrukturministern fortsatt ett antal frågetecken som först måste rätas ut.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.