Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Industripampar ser dödsstöten för ny svensk kärnkraft

Publicerad: 17 mars 2011, 09:27

Planerna på att bygga nya svenska kärnkraftsreaktorer kommer att panikbromsas. Det hävdar två svenska näringslivstoppar.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Michael Treschow, avgående ordförande för Ericsson samt ordförande för Unilever tror att katastrofen i Japan kan få stora konsekvenser för regeringens energipolitik, som från och med i år tillåter ansökningar om nybyggnation av svenska kärnkraftverk.

– Det kommer att panikbromsas oavsett vad som kommer ut av allt hemskt som händer i Japan. Det här blir svårt, säger Treschow till Dagens Industri.

Sverker Martin-Löf, ordförande i Industrivärlden, SCA och SSAB är inne på samma spår.

– Den här förfärliga händelsen är väldigt negativ ur opinionssynpunkt. Jag tycker att beslutet att öppna upp för nya reaktorer var mycket välkommet, men nu kan det nog helt ta stopp igen.

De båda näringslivsprofilerna slår båda fast att förnybar energi inte kommer att räcka till.

– Det är en lång väg kvar till det hållbara samhället och jag betvivlar att jag får uppleva det under min levnad, avslutar Treschow intervjun med Dagens Industri.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.