Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inför en giftamnesti!”

Publicerad: 5 februari 2015, 07:33

”Vi misstänker att det finns en massa farliga gifter nedgrävda i jordbrukslandskapet. Vi vet inte exakt var och därför gör vi inget.” Nej, det resonemanget går nog inte hem hos Sveriges befolkning, skriver Pernilla Strid i en kommentar.


Nåväl, myndigheter kan inte slösa skattebetalarnas pengar genom att göra en massa dyra provtagningar på slumpmässigt valda platser. Kanske gör det inte så mycket om gifttunnor ligger där och rostar sönder. Bättre att ta tag i sådant som har tydliga positiva effekter mätt i antalet människoliv – såsom radonsanering i bostäder, som regeringen har skrotat bidraget till.

Men ändå, här har vi uppgifter om nedgrävda tunnor med bland annat numera förbjudna bekämpningsmedel som, om oturen är framme, kan hamna i dricksvattnet. Då kan inte våra myndigheter bara strunta i uppgifterna.

Så vad kan göras? Det verkar rimligt att inblandade organisationer och myndigheter åtminstone gör ett försök att få fram några av de platskoordinater som är en förutsättning för att kunna genomföra provtagningar.

Kan det finnas fler personer som minns? Före detta lantbrukare som liksom lastbilschauffören Jonny Evaldsson har dåligt samvete för vad de har gjort och gärna skulle vilja bidra till att reda upp det de har ställt till med – men som inte vågar yppa sina uppgifter till någon av rädsla för att behöva ta ansvar, ekonomiskt eller moraliskt?

Polisen har en pragmatisk lösning på sådana här problem: ”Nu kan ni lämna in era olovliga vapen utan att riskera åtal eller straff.” Genom att då och då införa en vapenamnesti minskar antalet illegala vapen i samhället.

Kanske går den modellen att använda för att få fram hemliga dumpningsplatser? ”Ge oss dina koordinater så garanterar vi att du slipper ansvar för gifterna.”

Med tanke på uppgifterna om att lantbrukare har fått betalt för att låta staten dumpa på deras mark förväntar jag mig att LRF gör något slags upprop till sina medlemmar, gamla som nya.

Organisationens miljö- och hållbarhetschef Jan Eksvärd säger i artikeln att det är viktigt att kartlägga var dumpningar har skett. Artikeln kan kanske bli en väckarklocka som leder till att organisationen uppmärksammar och börjar gräva i frågan för att se om det går att få fram eventuella dumpningsplatser – innan de som var med har glömt alltihop, eller inte längre finns att fråga.

I artikeln svarade Naturvårdsverket inte på om de känner till några uppgifter om tippningar av produkter från civila beredskapslager. Vi på Miljöaktuellt ser fram emot ett svar på den frågan och även på vad myndigheten tänker göra för att bidra till att staten tar sitt ansvar för den påstådda dumpningsverksamheten.

Pernilla Strid, reporter och redaktör för Miljöaktuellt Lag & rätt

____________________________________________________

TIPS PÅ UTBILDNINGAR:

KEMIKALIER I VERKSAMHETEN?– SÅ FÖLJER DU LAGAR OCH EXPONERINGSSCENARION!
25 mars 2015

UTFASNING OCH SUBSTITUTION AV FARLIGA KEMIKALIER – SÅ GÖR MAN!
7 maj 2015

Pernilla Strid

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.