Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inför personliga utsläppsrätter i Sverige”

Publicerad: 31 maj 2010, 09:30

Koldioxidskatten är orättvis, det vore bättre med individuella utsläppsrätter och Sverige är rätt land att testa ett sådant system. Det tycker två brittiska miljödebattörer.


Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

David Fleming är miljöekonom och har utvesklat en modell där privatpersoner ingår i ett handeklssystem med energikvoter. Det skulle inkludera hushållens direkta energikonsumtion såväl som den indirekta som deras konsumtion innebär, uppger SVT.
Konsulten Matt Prescott är inne på samma tankegångar, men nöjer sig med att inkludera kvoter för den direkta förbrukningen i sitt förslag på ett handelssystem. Han tycker att Sverige är rätt land att införa ett sådant system.
– Om Sverige inte kan, då kan ingen, säger Matt Prescott till SVT.

De två är överens om att dagens klimatpolitik är otillräcklig och att koldioxidskatt är orättvisa och fel väg att gå. Ett bättre alternativ är enligt dem ett personligt handelssystem som belönar de personer som minskar sina utsläpp.
I korthet skulle det innebära att medborgare får ett konto med en viss utsläppskvot och möjlighet att köpa eller sälja kvoter beroende på hur stor hennes eller hans energiförbrukning är.
– De små lösningarnas tid är förbi, det är dags att gå från att bara byta glödlampor till att införa radikala system som förändrar vårt samhälle och vårt sätt att leva, säger David Fleming till SVT.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Utsläppsrätter

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News