Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inför skatten och sluta babbla”

Publicerad: 2 juni 2004, 10:25

Osäkerheten är stor för förbränningsanläggningar som använder avfall som bränsle. En av frågorna har handlat om en eventuell skatt på avfallet. Ett besked skulle lämnas i slutet av juni, men det är framskjutet på obestämd tid. Beslutsvåndan har blivit ett hinder för avfall som bränsle.


– Det hade varit klädsamt om de ansvariga hade avslutat den så kallade BRAS-utredningen. De får komma fram till vad som helst, bara det blir ett beslut, säger en upprörd Lars Fritz, konsult på teknikkonsultföretaget Ångpanneföreningen.

Beskedet om skatt på avfalls-bränsle hänger i luften. Det sätter stopp för kraftvärme-branschens investeringar på området.

– Det finns flera projekt som ligger och väntar, men vilka kan jag inte berätta. Företagen vill inte säga att de väntar med sina pro-jekt, säger Lars Fritz

Branschen är kapitalintensiv och kräver långsiktig planering. Det kan ta mellan tre och fem år att bygga en förbränningsanlägg–ning om man tar med tiden för att ansöka om tillstånd. Därför är det viktigt att få klara besked från statsmakterna om vad som gäller och sedan ett snabbt och effektivt införande

– Prata inte om en skatt i tre år, utan inför skatten eller sluta babbla. Det gäller särskilt i det här fallet. Det tar lång tid att bygga och förändra strukturer för avfallsförbränning, säger Lars Fritz.

Slår olika hårt
Om det nu blir en skatt kommer den att gälla alla, men slå olika hårt. Finns anläggningen i ett område med andra alter-na-tiv för att behandla avfall kan det bli svårt för anläggningen för avfallsförbränning att konkur-rera. Andra faktorer som kan påverka skattens effekter är åldern på anläggningen eller om man sedan tidigare har kontrakt med någon avfallsentreprenör.

Visst går det att konvertera en avfallsförbränningsanläggning till en som eldar med annat bränsle, till exempel biobränsle, men då faller hela ekonomin menar Lars Fritz:

– Varför köpa en stor och tung lastbil om du ska dela ut paket till tobaksaffärerna. Det kom-mer aldrig att gå ihop. I slutändan får fjärrvärmekunderna betala.

Avfallsbränsle är lönsamt att ta emot, men för att kunna göra det måste företaget göra tunga investeringar i förbränningsteknik. För avfall motsvarande 1 MWh bränsle får anläggningen 130 kronor betalt. Om man däremot använ-der ett annat bränsle innebär det en kostnad på cirka 130 kronor per MWh – skillnaden blir hela 260 kronor per MWh bränsle.

Bästa möjliga teknik
– Det finns ett stort tryck på de här anläggningarna. För att de ska vara accepterade tillämpar man i princip alltid bästa möjliga teknik. Det innebär ständiga inves-teringar för att hålla dem miljömässigt på topp. Alla har ambitionen att ha bra emissions-värden, säger Lars Fritz.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.