Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inga breda perspektiv i forskning om hållbarhet

Publicerad: 7 oktober 2010, 07:43

Regeringen satsade stort på forskning som skulle öka kunskapen om förutsättningarna för ett ekologiskt hållbart samhälle. Ändå gav man inget stöd till projekt med ett bredare perspektiv på naturvård, såsom de ekonomiska aspekterna av ekosystemtjänster.


Ämnen i artikeln:

EkonomiEkosystemtjänsterForskning

Det handlar om forskningsområdet biologisk mångfald. Regeringen gjorde en särskild satsning på det år 2001.

Syftet var att bredda och fördjupa kunskapen om de grundläggande förutsättningarna för ett ekologiskt hållbart samhälle.

Men när Forskningsrådet Formas och Vetenskapsrådet nu utvärderar satsningen konstaterar man att djupet fanns, men bredden saknades.

Inom den integrerade och tvärvetenskapliga forskningen saknades projekt med bredare perspektiv än ren naturvård, till exempel projekt där ekonomiska aspekter av ekosystemtjänster, skriver Formas i ett pressmeddelande.

Däremot har satsningen bidragit till att fördjupa kunskaperna inom främst ekologi och systematik.

I framtiden bör man enligt utvärderingen uppmuntra mer till internationellt forskningssamarbete samt gynna mer permanenta anställningar istället för att i huvudsak bevilja doktorandprojekt.

Undersökningen har gjorts av två paneler som har bedömt den vetenskapliga respektive den samhälleliga relevansen. 220 forskare har utvärderats.

Pernilla Strid

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News