Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inga förutsättningar för samarbete”

Publicerad: 20 mars 2017, 08:33

DEBATT/REPLIK Matilda Ernkrans (S) försöker ge sken av att Moderaterna ligger mycket nära Sverigedemokraterna i klimatfrågorna. Men några förutsättningar för samarbete med SD i klimatfrågan finns inte, skriver Jonas Jacobsson Gjörtler (M).


Vi moderater tar klimatutmaningen på största allvar och förespråkar därför åtgärder som ger största möjliga utsläppsminskning per krona. Några förutsättningar för samarbete med SD i klimatfrågan finns inte eftersom vi i grunden har olika syn på den. Detta vet ju Ernkrans, eftersom vi tillsammans med samtliga övriga riksdagspartier utom SD står bakom slutsatserna från Miljömålsberedningen och det klimatramverk som riksdagen i vår ska fatta beslut om.

Som grund för sina anklagelser anför Ernkrans att vi spenderar mindre skattemedel på klimatåtgärder. Ja, samtliga allianspartier spenderar väsentligt mindre summor, eftersom vi säger nej till de massiva skattehöjningar på jobb och tillväxt som regeringen genomför – som i förlängningen urholkar det välstånd som ligger till grunden för ett fungerande miljö- och klimatarbete. Samtliga oppositionspartier säger nej till Klimatklivet eftersom åtgärderna är ineffektiva.

Det väsentliga är vilket resultat som uppnås, inte hur mycket pengar man spenderar. Regeringen slår sig för bröstet med att de spenderar mer på politiskt styrda klimatåtgärder, men vill uppenbarligen prata mindre om resultaten. Det är förvisso förståeligt eftersom de svenska utsläppen har ökat och fortsätter att öka sedan Stefan Löfven tillträdde som statsminister.

Som kontrast till detta visade vi i Moderaterna och Alliansen att vi kunde leverera både sänkta utsläpp och tillväxt i hela landet. Under vår regeringstid minskade de svenska växthusgasutsläppen med närmare 20 procent samtidigt som Sveriges BNP ökade med närmare tio procent och jobben ökade med över 300 000 personer. Det är också precis detta som utgör själva fundamentet för att vi överhuvudtaget ska kunna kalla oss förebilder i det globala klimatarbetet – att vi kan balansera hållbarhetens alla tre delar: miljö, ekonomi och sociala frågor.

Att Ernkrans kommer med sina ogrundade anklagelser bara någon vecka efter att Moderaterna och Alliansen tvingat regeringen att öka ambitionen i klimatpolitiken gör det hela nästan komiskt. När klimatminister Isabella Lövin sökte mandat av riksdagen för en mindre ambitiös linje i fråga om EU:s utsläppshandel fick hon bakläxa av Alliansen. Tack vare det kunde Sverige driva en mer ambitiös klimatpolitik i Bryssel.

Det här är ett exempel där Moderaterna och Alliansen har drivit regeringen framför sig i klimatpolitiken. I ett antal andra frågor, såsom det svenska självbestämmandet över skogen, har vi i utskottet lyckats samla en majoritet mot regeringen och Ernkrans linje som skulle urholka svensk skogsindustris möjligheter.

I stället för att sprida ogrundade anklagelser borde Matilda Ernkrans fokusera på att få regeringen att följa de många tillkännagivanden som riksdagen har riktat till regeringen. Ernkrans borde kliva upp ur sandlådan och i stället inrikta sig på att göra svensk miljö- och klimatpolitik mer kostnadseffektiv och långsiktigt hållbar, för något annat har varken Sverige eller klimatet råd med.

Jonas Jacobsson Gjörtler (M)
Gruppledare i miljö- och jordbruksutskottet

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.