Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inga frågor om klimatet när Biden och Trump drabbar samman

Publicerad: 24 september 2020, 09:04

På tisdag är det dags för den första drabbningen mellan Donald Trump och Joe Biden. Klimatet står inte på agendan vilket fått 37 senatorer att reagera.

Foto:  Evan Vucci och Carolyn Kaster AP

Donald Trump och Joe Biden kommer inte att få en enda fråga om klimatet när de på tisdag drabbar samman i den första debatten dem emellan inför presidentvalet i november.


Inför det amerikanska presidentvalet hålls tre tv-sända debatter mellan president Donald Trump och tidigare vice president Joe Biden och nästa vecka är det dags för den första. Redan nu är det stort fokus på vad debatten ska innehålla och i ett brev till den opartiska presidentdebattkommissionen i Washington, som ansvarar för innehållet, kräver 37 demokratiska senatorer att klimatfrågan ska debatteras. 

Det ser dock inte ut att hända. Enligt förhandsuppgifter från kommissionen har sex ämnen valts ut till den första debatten, som leds av Chris Wallace från Fox News. Dessa är; kandidaternas duglighet, Högsta domstolen, Covid-19, ekonomi, ras och våld och integritetsfrågor kopplade till valprocessen.

De 37 senatorerna har all anledning lyfta frågan. För fyra år sedan ställdes det under de tre presidentvalsdebatterna inte en enda fråga om klimatförändringarna. 

”Bara under 2020 har rekordstora bränder härjat i staterna i väst, extrema värmeböljor har äventyrat vår hälsa och säkerhet, vattennivåerna i de stora sjöarna har fortsatt att stiga och katastrofala orkaner har förstört hem och människors möjlighet till försörjning”, skriver senatorerna i brevet och fortsätter: 

”Det är avgörande att varje debatt innehåller frågor om hur kandidaterna ska agera för att ta itu med klimatförändringar och miljömässig orättvisa, det mycket som står på spel.”

Senatorerna har inte fått något svar från presidentdebattkommissionen.

Läs brevet från senatorerna 

 

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.