Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inga ”miljöbovar” på Hallanstalten

Publicerad: 9 maj 2012, 07:21

Satsningar på miljöåtgärder har lett till att kriminalvårdsanstalten sparat in över en miljon kronor på bara två år.


Genom att mer systematiskt arbeta med miljöfrågor har kriminalvårdsanstalten Hall på bara två år lyckats spara in över en miljon kronor.

– Vi såg tidigt att det fanns ekonomiska fördelar med en ökad kontroll av hantering, leverantörer och kostnader för återvinning, säger kriminalvårdsinspektör Olof Vannäs, miljösamordnare på Hall, i ett pressmeddelande.

Hall, som ligger några kilometer utanför Södertälje, är en anstalt med 171 platser i säkerhetsklass 1, den högsta säkerhetsklassnivån. På Hall har man sedan tidigare haft källsortering av bland annat glas, wellpapp och elektronik. Men för tre år sedan tillkom en rad ytterligare mål. Då satte man i samarbete med fastighetsägaren mål om minskad el-, värme- och vattenförbrukning, samtidigt som man beslutade att matavfallet skulle minskas och att vissa engångsprodukter och kemikalier skulle bort.

– Hall är något av ett eget samhälle. Det ger oss möjlighet att kontrollera alla delar i kedjan av miljöarbetet, säger Olof Vannäs.

Förutom vanliga åtgärder som att byta till energieffektiva lampor och vattensparande kranar fick samtliga medarbetare även gå Kriminalvårdens miljöutbildning. Dessa miljösatsningar ledde sammantaget till minskade kostnader på mer än en miljon kronor mellan åren 2009 och 2011.

– En positiv aspekt är att de intagna som vistas i gemensamhet och har självförvaltning, kan engageras. Det ger kunskap om både hushåll och miljö och blir ett led i Kriminalvårdens arbete för vår gemensamma vision om att klienten ska komma ”bättre ut”, säger Olof Vannäs.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.