Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inga nya klimatmål i Luxemburg

Publicerad: 18 oktober 2010, 08:19

Det blev inget ovillkorat 30 procentsmål på miljöministrarnas rådsmöte i Luxemburg.


Ämnen i artikeln:

EuPolitik

EU:s miljöministrar bestämde sig för att inte höja utsläppsmålet till 30 procent när de på torsdagen förra veckan träffades på ett ministerrådsmöte i Luxemburg. Istället beslutade man att ytterligare studera vilka kostnader en höjning till 30-procent skulle föra med sig.

EU:s linje är att man 2020 ska ha minskat utsläppen med 20 procent jämfört med 1990-års nivåer och att man kan höja målet till 30 procent om andra industrialiserade länder följer med. Den senaste tiden har emellertid flera röster höjts om att EU bör ta steget och lova 30 procent utan krav på motparterna och på så vis visa vägen för andra. EU:s danska klimatkommissionär Connie Hedegaard är en av förespråkarna och både Hollands och Storbritanniens regeringar är inne på denna linje. Ingen regering har emellertid än så länge ställt några offentliga krav i frågan.

Vad det
gäller Sverige så står man fortfarande bakom EU-linjen med utsläppsminskningar på 20 procent ovillkorat och 30 procent villkorat.
– Sverige var initialt för 30 procent ovillkorat men stöder nu EU:s linje. Inte heller Sverige har ställt krav på 30 procent ovillkorat, men samtidigt vet ju alla att Sveriges egna utsläppsmål är 40 procent, säger miljöministerns pressekreterare Lennart Bodén som menar att Sverige, när förutsättnignar finns, kommer att vara en tillskyndare av ett ovillkorat 30 procentsmål.

Lennart Bodén
konstaterar också att det idag finns väldigt tydliga bromsklossar för en ökning av utsläppsmålen – till exempel länder som Polen, Italien och Ungern.

Under
rådsmötet i Luxemburg kom EU:s miljöministrar ändå överens om att öppna för en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet. Detta förutsatt att andra ekonomier med stora utsläpp också åtar sig stora utsläppsminskningar.
– Vi var påskyndare till Kyotoprotokollet, vi har varit de största försvararna av Kyotoprotokollet och, men blev misstänkliggjorda i Köpenhamn. Nu öppnar vi för en fortsättning, som tillsammans med stöd till de allra fattigaste ländernas klimatinsatser, allierar oss med den stora gruppen utvecklingsländer och riktar pressen mot de stora utsläppsländerna. Det är nödvändigt, EU räddar inte klimatet ensamt, säger Andreas Carlgren i ett uttalande.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

EuPolitik

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News