måndag6 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inga pengar till hemliga miljöbilen

Publicerad: 25 mars 2010, 11:47

Det blir inga statliga lån till kaliforniska V-Vehicle. Nu är framtiden för det hemlighetsfulla miljöbilsföretaget oviss.

Ämnen i artikeln:

ForskningMiljöteknikMotorTeknik

Få vet vad det är för bil V-Vehicle planerar att bygga. Att en av finansiärerna är oljekungen T. Boone Pickens har fört tankarna till en naturgasdriven bil. Att en annan finansiär är riskkapitalbolaget Kleiner Perkins som stöttat elbilsföretaget Fisker har lett till misstankar om en elbil. Nu, hursomhelst, är det oklart om det blir någon bil överhuvudtaget. I går fick V-Vehicle beskedet att det inte blir några statliga lån på 321,1 miljoner dollar, motsvarande cirka 2,4 miljarder konor. Av pengarna från den amerikanska energimyndighetens ATVM-program, Advanced Technology Vehicles Manufacturing, skulle nära 80 miljoner dollar gå till utveckling och drygt 240 miljoner dollar gå till upprustning av en nedlagd GM-fabrik i Louisiana.

Vd:n – och it-företaget Oracles tidigare vice vd Frank Varasano – är bestört över beskedet. “Vi blev extremt förvånade och besvikna över beskedet”, skriver han i en kommentar, enligt Earth2tech.com.

V-Vehicle ansökte om lånen för ett år sedan och sedan januari i år har företaget befunnit sig i slutfasen i förhandlingarna om villkoren med energimyndigheten. I och med att lånen uteblir tvingas nu V-Vehicle börja återbetala lån på till staten Louisiana som utbetalades med villkoret att även de statliga lånen senare skulle beviljas.

Nu är framtiden osäker för V-Vehicle. Bolaget meddelar att styrelsen ska sammanträda för att diskutera finansiering och strategiska alternativ. Företaget uttrycker samtidigt sin ståndpunkt att det är det perfekta föremålet för ATVM-finansiering.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev