Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen ”fuletanol” i Sverige

Publicerad: 25 maj 2012, 05:59

Energimyndigheten konstaterar att de biodrivmedel som användes i Sverige under förra året var hållbart producerade.


I en ny rapport har Energimyndigheten gjort en genomgång av vilka biodrivmedel som användes i Sverige under förra året. Man konstaterar att råvarorna till våra biodrivmedel främst kom från Europa och att inga av de rapporterade råvarorna har odlats i Afrika.

– Vi kan alltså konstatera att ingen "land grabbing" har förekommit i Afrika för att producera etanol som används i Sverige, säger Paul Westin på Energimyndigheten, i ett pressmeddelande.

Enligt Energimyndigheten så har alltså ingen svensk behövt köra på "fuletanol" under 2011. Inte heller något av de ur miljösynpunkt problematiska palmoljebaserade biodrivmedlen har använts.

I Energimyndighetens rapport framgår även med hur mycket de olika biodrivmedlen vi har i Sverige minskar växthusgasutsläppen jämfört med sin fossila motsvarighet.

DME, som framställs från svartlut, ligger i topp och ger en minskning med 78 procent. Bränslet som nu testas finns dock ännu inte på marknaden. Biogas kommer på andra plats med en minskning med 71 procent. På tredje plats, med 59 procent, hamnar ED95, ett bränsle som används av tyngre fordon.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.