Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen höjd ambitionsnivå för ekologisk odling

Publicerad: 4 juni 2012, 05:03

Jordbruksverket föreslår i ny utredning att målet om 20 procent ekologisk jordbruksmark, först tänkt att nås till år 2010, sedan till 2013, nu flyttas fram till 2020.


Ämnen i artikeln:

Eskil ErlandssonJordbruksverket

I nummer 4 av tidningen Miljöaktuellt som kom ut i april kan man läsa om bakgrunden till det uppdrag som Jordbruksverket fick förra året av landsbygdsminister Eskil Erlandsson och som handlar om att analysera behov och utformning av nya mål för ekologisk produktion i Sverige.

I slutet av förra veckan presenterade Jordbruksverket uppdraget i en ny rapport.

Perioden man tittar på är 2014-2020, det vill säga perioden för det kommande landsbygdsprogrammet (som kan beskrivas som ett verktyg för att nå de uppsatta målen för landsbygdspolitiken).

Tidigare har det funnits ett mål satt av regeringen som innebar att den certifierade ekologiska odlingen vid utgången av 2010 borde uppgå till minst 20 procent av landets jordbruksmark.

Detta mål var väldigt likt det mål som finns inom det nuvarande landsbygdsprogrammet (2007-2013) som innebär att 610 000 hektar, eller cirka 20 procent av jordbruksmarken, ska vara ekologiskt certifierad vid utgången av 2013.

I dagsläget uppskattas dock att endast 465 000 hektar (15 procent) av jordbruksmarken är ekologiskt certifierad varför målet till 2013 inte kommer att nås.

För att kunna dra några rimliga slutsatser om behov av nya mål för ekologisk produktion fram till 2020 har Jordbruksverket genomfört olika effektanalyser, ”där den ekologiska produktionens effekt på klimat, växtnäringsförluster, kemiska bekämpningsmedel, biologisk mångfald, landsbygdsutveckling, människors hälsa och djurvälfärd har analyserats”.

Med dessa analyser som bakgrund, som finns utförligt beskrivna i rapporten, föreslår Jordbruksverket nu följande mål inom det kommande landsbygdsprogrammet:

"Certifierad ekologisk jordbruksmark ska år 2020 omfatta minst 20 procent av den svenska jordbruksmarken. Den certifierade ekologiska jordbruksmarken i slättbygd ska senast år 2020 ha ökat med minst 50 000 hektar jämfört med 2011 års nivå."

I rapporten förtydligar Jordbruksverket det hela på följande sätt:
”Förslaget innebär därmed totalt sett ingen höjd kvantitativ ambitionsnivå mot tidigare mål inom landsbygdsprogrammet, men väl en kvalitativ ambitionshöjning då förslaget syftar till att öka den ekologiska produktionen i de områden där de största positiva miljöeffekterna finns.”

– Anledningen till att vi föreslår satsningar på slättbygderna är att det kan ge störst miljönytta för pengarna. Den främsta miljönyttan finns inom biologisk mångfald och en minskad användning av kemiska bekämpningsmedel och de största positiva effekterna erhålls i slättbygd, säger Johan Wallander på växt- och miljöavdelningen, i ett pressmeddelande.

Med slättbygderna avses Götalands södra slättbygder, Götalands norra slättbygder och Svealands slättbygder.

I rapporten går Jordbruksverket även igenom ett antal faktorer som man anser ligger bakom det faktum att nuvarande mål om 20 procent certifierad ekologisk jordbruksmark inte kommer att nås. Man sammanfattar det så här:

"Sammanfattningsvis innebär detta att brukare som har haft lätt att ställa om sin produktion redan har ställt om. För övriga kommer faktorer som osäkerhet i långsiktig lönsamhet och marknadsutveckling, miljöersättningens utformning och varaktighet, uppfattningar om krångliga regelverk, lägre lönsamhet i och med omställningstider samt bristande kunskap i att odla ekologiskt att vara de största utmaningarna för att få en ökad omställning till ekologisk produktion."

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.