måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen licensjakt på varg i vinter

Publicerad: 17 augusti 2011, 13:00

Licensjakten på varg gör uppehåll under vintern 2012, meddelar miljöministern.

Ämnen i artikeln:

Varg

Vid en presskonferens idag meddelade miljöminister Andreas Carlgren att man gör ett tillfälligt uppehåll i licensjakten på varg under vintern 2012. Den kommer att ersättas med utökad skyddsjakt. Beslutet kommer som ett svar på EU-kommissionen som hotat att dra Sverige inför rätta.

– Den svenska rovdjurspolitiken
är på rätt väg, med minskad tjuvjakt, ökad lokal acceptens och delaktighet, och en långsiktigt förbättrad genetisk hälsa för vargstammen. Vi ger nu besked som ger oss förutsättningar att behålla besluten i Sverige, och undvika ett mångårigt dödläge i EU-domstolen, säger Andreas Carlgren.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ( c ) säger i en kommentar att besluten om jakt ska fattas så nära människor som möjligt och att EU-kommissionens agerande är olyckligt. Han räknar med att ha en utökad skyddsjakt i vinter och därefter återuppta licensjakten 2013.

Naturskyddsföreningen
välkomnar regeringens beslut:

– Vi har krävt ett stopp för licensjakten och att taket på 210 vargar slopas. Regeringen går oss nu till mötes, ändrar reglerna och inleder en nationell dialog för en livskraftig vargstam. Det är mycket glädjande, men det återstår att se hur den nya politiken kommer att tillämpas och det är obegripligt att regeringen redan nu öppnar för licensjakt 2013. Vargstammen blir inte livskraftig så snabbt, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev