Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen lyx för Nasas mån-bilister

Publicerad: 16 oktober 2008, 16:40

Medan USA:s bilindustri närmar sig konkurs bygger Nasa bilar som ska trafikera månen. Den största är en sexhjuling med höj- och sänkbara hjul.


Sex hjul är bättre än fyra anser NASA efter att ha kört runt med två sexhjulingar på Mars i flera år. Med sex hjul, som vart och ett kan höjas och sänkas, minskar risken att köra fast eller bli stående på grund av ett skadat hjul. Marsbilarnas hjulupphängning medger till exempel att ett hjul kan ta sig över en sten som är större än hjulets diameter.

Gör man sedan varje hjulpar vridbart 360 grader får man maximal möjlighet att ta sig ner i branta kratrar eller komma runt hinder.

Sedan är det slut på finesserna. Inga säten, inga dörrar och varken ac eller cd ombord. Däremot en eller två vridbara förarplatform där man står och styr. Rymddräkter är rätt otympliga att sitta i och än värre är det att titta bakåt om man behöver backa.

Genom att chassit kan sänkas ända ner till marken blir det lätt för astronauterna att stiga på och av.
Prototypen har givetvis provkörts dag efter dag, men den riktiga testningen börjar den här veckan i en öken i Arizona. På fredag släpps journalister in för att bevittna provkörningen.

Bergborr på hjul

Samtidigt har en liten obemannad fyrhjuling utvecklats på robotfakulteten på Carnegie Mellonuniversitetet i Pittsburgh. Den ska klara sig själv vid månens sydpol där den ska ta markprover för att, förhoppningsvis, hitta kväve, syre och vatten.

Den lilla kärran, blott 1 x 1,5 meter stor, är utrustad med en bergborr, en stenkross och en gasanalysator som hettar upp mineralprover till 900 grader.

Månens sydpol är ett ganska trist ställe med 300 dagars natt och minus 230 grader. Laserskannrar används för navigeringen och drivkällan är en liten reaktor som ska producera de 100 watt som behövs för köra runt och hålla färddatorn igång.
Provkörningarna börjar i november i en slocknad vulkan på Hawaii.

– För att människor ska kunna stanna på månen under under längre perioder behöver vi hitta naturresurser som kan bistå dem, säger professor Red Whittaker på robotfakulteten.
Nasa räknar med bemannde färder till månen under 2020-talet.

Pär Rittsel

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.