Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen ökning av energirelaterade koldioxidutsläpp

Publicerad: 16 mars 2015, 09:39

En välkommen överraskning, menar det internationella energiorganet IEA.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 16 mars.

Trots en ökad ekonomisk tillväxt på tre procent under förra året så ökade inte de energirelaterade koldioxidutsläppen, det visar ny preliminär statistik från det internationella energiorganet IEA. Utsläppen låg på 32,3 miljarder ton under 2014, vilket är ungefär lika mycket som året innan.

Enligt IEA är detta första gången på 40 år som utsläppsökningen bromsar in utan att det funnits en koppling till en ekonomisk nedgång i världen, så som skedde exempelvis 1992. Varför utsläppen inte ökar nu beror enligt IEA framför allt på förändrad energikonsumtion i Kina och i OECD-länderna, med mer förnybar energi och ökad energieffektivisering.

Fatih Birol, IEA:s chefsekonom, säger i ett pressmeddelande att detta är en ”välkommen överraskning” som kan få stor betydelse för de kommande klimatförhandlingarna i Paris i december.

Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) säger till TT Nyhetsbyrån att hon ser positivt på nyheten från IEA, men att det samtidigt behövs att de preliminära siffrorna blir verklighet och sedan följs upp av flera år av minskande utsläpp.

Fler detaljer om utsläppsstatistiken kommer att presenteras i en specialrapport som IEA publicerar den 15 juni, och som kommer ha fokus på just energi och klimat.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.