tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen överenskommelse under klimatmötet i Bangkok

Publicerad: 10 september 2018, 07:05

Foto: Goodfree photo

I söndags avslutades ett extrainsatt klimatmöte i Bangkok. Syftet var att arbeta fram en regeltext som skulle kunna presenteras vid COP24 i Paris. Men länderna kunde inte enas.

Ämnen i artikeln:

Växthuseffekten

I söndags avslutade FN:s Klimatkonvention (UNFCCC) ett sex dagar långt extrainsatt klimatmöte i Bangkok. Syftet med mötet var att färdigställa ett förslag till regelverk som skulle kunna presenteras vid COP24 i Polen i december, för att på så sätt snabba på förhandlingarna.

I Parisavtalet från 2015 finns klimatmålen fastställda, men för att nå målen krävs ett regelverk som alla länder kan enas om. Skrivningarna i regelboken diskuterades i våras i Bonn, men då kunde länderna inte komma överens om hur regelverket skulle se ut. Inte heller under Bangkok-mötet nådde deltagarna någon överenskommelse, även om UNFCCC:s generalsekreterare Patricia Espinosa uppgav att man nått ”begränsade framsteg” under mötet.

Den stora stötestenen under mötet har handlat om hur klimatåtgärder ska finansieras. 2009 förband sig de rika nationerna att tillsammans skänka 100 miljarder dollar om året fram till 2020 för att hjälpa de fattigaste länderna att bekämpa klimatförändringarna. Men av de 10, 3 miljarder dollar av pengarna som skulle gå till FN:s gröna klimatfond har hittills endast 3,5 miljarder dollar betalats ut .

Enligt New York Times uppgav flera av de närvarande representanterna för de fattiga länderna att de såg de inställda betalningarna till fonden som ett bevis på att de rika länderna inte hade för avsikt att ta sitt ekonomiska ansvar för klimatförändringarna.

Den australiensiska nyhetssajten Newscom Australia skriver att flera miljöorganisationer riktade hård kritik mot USA:s lobbande under mötet.
”Donald Trump har meddelat att USA kommer att dra sig ur klimatavtalet men trots det fortsätter man att förhandla som om man vore en part. De försvåra det internationella samarbetet genom att inte bidra finansiellt eller teknologiskt till fattiga länder” sa Meena Raman, juridisk rådgivare som arbetar för nätverket Thirld World Network till Newscom Australia.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev