Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen prövning av Örndalen Resorts överklagan

Publicerad: 1 november 2018, 15:00

Foto: Illustration: Örndalen Resort

Kampen om Örndalen kan vara på väg mot sitt slut efter beslut från Mark- och miljööverdomstolen


Örndalen Resort får inte det miljötillstånd som krävs för att bygga den planerade skidanläggningen i Härjedalen. Det står klart sedan Mark- och miljööverdomstolen beslutat att inte pröva bolagets överklagan av den tidigare domen från mark- och miljödomstolens i Östersund.
– Vi har nu tre alternativ. Vi kan gå vidare till högre rätt, vi kan försöka stöpa om projektet en andra gång, eller helt enkelt ge upp och lägga ner, säger Mats Svensson, talesperson för Örndalen Resort, till Aktuell Hållbarhet.

Det var i juni som Örndalen Resort fick avslag av mark- och miljödomstolen i Östersund för en omstöpt version av projektet. Enligt mark- och miljödomstolen riskerade den föreslagna verksamheten i Härjedalen att skada fortplantningsområden och viloplatser för kungsörn.

Efter avslaget i juni valde Örndalen Resort att överklaga, men förgäves. Örndalen Resort menar att Mark- och miljööverdomstolens beslut går att ifrågasätta, bland annat utifrån EU-rätten.
– Vi är förstås mycket besvikna och förvånade. Under hela processen har vi arbetat systematiskt och med stor lyhördhet för att stärka skyddet för det berörda kungsörnsparet, säger Mats Svensson.

Han påpekar också besöksnäringen till skillnad från till exempel gruvdrift och vindkraft inte har status som riksintresse.
– Det gör det svårt att utveckla verksamheter som faktiskt kan avgöra framtiden för en hel bygd.

Örndalen Resort skulle bli Sveriges första alpina storsatsning sedan 1980-talet och verksamheten planerades att ha drygt 7 000 bäddar och generera 400 årsarbeten.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.