Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ingen ska behöva fly undan klimatet”

Publicerad: 6 oktober 2015, 02:00

Klimatflykt är årets tema för Musikhjälpen 2015.


Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Under de senaste fem åren har 100 miljoner människor tvingats fly från klimatrelaterade katastrofer. Därför väljer Musikhjälpen i år temat ”Ingen ska behöva fly undan klimatet”.

– Människor på flykt har varit ett dominerande tema under sommaren och hösten och vi vill med det här temat visa att det finns många orsaker till varför människor tvingas fly och att det faktiskt går att arbeta förebyggande. Det är inte bara konflikter som driver människor på flykt. Vi vet också att många fler kommer tvingas fly i framtiden på grund av klimatet och därför vill vi nu sätta fokus på den här frågan, säger Radiohjälpens generalsekreterare Per Byman i ett pressmeddelande.

Insamlingen går till Radiohjälpen och för varje krona som läggs på beredskap sparas också fyra kronor till katastrofhjälp. Pengarna kommer bland annat gå till utbildning, att bygga tidiga varningssystem, säkra toaletter och brunnar och plantering av träd som gör jorden bördig vid torka.

Musikhjälpen har tillsammans med UR tagit fram utbildningsmaterial för lärare som vill uppmärksamma temat i sin undervisning. Syftet är att engagera elever och skapa en bredare förståelse för klimatfrågan.

– Musikhjälpens främsta uppdrag är att väcka engagemang och att öka kunskapen hos en ung publik. Vi vill få folk att förstå att det verkligen går att göra skillnad om man jobbar katastrofförebyggande, något som har visat sig vara väldigt effektivt på många platser i världen, säger Julia Blomberg, innehållsansvarig för Musikhjälpen i ett pressmeddelande.

Läs mer här.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Klimatförändringar

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.