Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Ingen svensk sjö klarar kvicksilvergräns

Publicerad: 5 November 2009, 07:53

Det finns inte en sjö i Sverige som når upp till de stränga EU-kraven på låga kvicksilverhalter. Det ställer till problem för landets vattendirektörer när reglerna träder i kraft i slutet av december.


Ämnen i artikeln:

EuKvicksilver

De stränga EU-kraven på kvicksilver är ett huvudbry för landets vattendirektörer. Miljökvalitetsnormen som träder i kraft i december innebär att halterna inte får överstiga 0.02 milligram per kilo fisk. Det har tvingat vattendirektörerna att ”färga hela Sveriges karta röd” eftersom inga områden når ned till de rätta nivåerna.

— Det är Sveriges kanske största miljöproblem. Det finns inte en enda sjö eller vatten som klarar EU-nivån för kvicksilver. Jag tror vi måste ta en diskussion om det går att räkna på något annat sätt, sade vattendirektören Åke Bengtsson på Vattenforum i Stockholm under onsdagen.

En svensk gädda på ett kilo innehåller cirka 0,2 milligram kvicksilver vilket är tio gånger över det tillåtna gränsvärdet. Det går enligt Åke Bengtsson aldrig att komma ned i de rätta nivåerna eftersom dagens halter ligger så högt. Det skulle dröja minst 100 år.

En lösning skulle enligt honom kunna vara att tillåta en generös tolkning och inkludera det naturliga bakgrundsvärdet för kvicksilver i EU:s norm. Men eftersom detta värde varierar i olika vatten skulle det krävas minst 20 000 undersökningar, ett för varje vattenförekomst.

— Sverige saknar de tekniska och ekonomiska möjligheterna att angripa detta, säger Åke Bengtsson

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

EuKvicksilver

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.