Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen vet om det lönar sig

Publicerad: 2 september 2003, 06:22

Trots att det gått sju år sedan som miljöledningsstandarden ISO 14001 lanserades har företagen fortfarande svårt att konkret visa på vilka ekonomiska effekter som ett infört miljöledningssystem medför.


Miljöledningsarbetet tas inte på allvar förrän ekonomiska fördelar kan uppvisas. Därför är det viktigt att de affärsmässiga incitamenten att arbeta med miljöledning stärks. Det konstateras i rapporten ”Effektivare miljöledningssystem – en studie om brister, behov och möjligheter till förbättring” som presenterades i måndags (1 september) i Stockholm.

Fortfarande är det ovanligt att företag följer upp den ekonomiska nyttan med ett miljöledningssystem eller kostnaderna för tillämpningen av systemet. Man vet helt enkelt inte hur man ska göra. Att kunna visa upp de ekonomiska effekterna för företagsledningen i en resultaträkning för det samlade miljöarbetet är en dröm för många som jobbar med miljöledning.

En fråga som till och från diskuterats är den om att ge ekonomisk kompensation till företag som infört miljöledningssystem genom en reducerad tillsynsavgift, något som avfärdades av Peter Sörngård på Naturvårdsverket.

– Det finns ingen koppling mellan avgift och enskilt företag, därför är det svårt att få nedsättning den vägen.

I dagsläget finns det totalt runt 3 000 certifikat enligt ISO 14001 och registreringar enligt EMAS i Sverige.

Rapporten är genomförd av IVL och Linköpings universitet samt finansierad av Nutek, Naturvårdsverket och Svenska ESF-rådet.

Mikael Nyberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.