Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingen vill betala för grön logistik

Publicerad: 26 november 2008, 08:12

Nästan alla logistikchefer anser att miljövänlig transport är avgörande. Men få vill betala för det.


Miljösamvetet skiljer dig i hjärta och plånbok. Hela 98 procent av logistikcheferna i USA, Europa, Asien och Latinamerika anser att miljövänliga logistiksystem är kritiskt för företagens framgång, enligt en årlig ranking av Capgemini bland användare av tredjepartslogistik, 3PL.

Däremot anser logistikcheferna att det inte är de själva som ska stå för investeringarna. Snarare är det deras kunder som ska öppna på plånboken. Endast 46 procent av cheferna anser att miljönfaktorn är avgörande vid val av leverantör av tredjepartslogistik.

De viktigaste faktorerna för att förbättra logistiken ur ett miljöperspektiv är framför allt att dela transporter där flera företag gemensamt fyller upp en transport, effektivare planering av rutterna och bättre möjlighet att själva välja transportsätt. Det är också tydliga ekonomiska fördelar i dessa faktorer.

Logistikcheferna anse också att hög it-kompetens hos logistikleverantörerna är betydelsefullt, då det ger möjlighet till samarbete och integrering av logistiksystem. Men bara 38 procent av logistikcheferna är nöjda med sina 3PL-leverantörers it-kompetens.

Capgemini har genomfört studien tillsammans med Georgia Institute of Technology, Oracle och transportföretaget DHL.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev