Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingenjörer behåller jobben – än så länge

Publicerad: 7 maj 2009, 05:34

Krisen har hittills skördat få ingenjörsoffer. Men det finns oroande tecken.


Lågkonjunkturen fortsätter att borra in sina klor i världen. Det varslas folk till höger och vänster. Även ingenjörer förlorar jobb. Men det är väldigt få i jämförelse med till exempel industriarbetare.

– Just nu ligger arbetslöshetssiffran bland våra medlemmar på 1,0 procent, cirka 950 personer, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare på Sveriges ingenjörer.

Det är ingen tvekan om att siffran är låg men har ökat sedan sista undersökningen, som gjordes i december förra året. Då var det den lägsta arbetslöshetssiffran på tio år.

– Den låg på 0,6 procent, vilket innebär att det inte är en katastrofal ökning sedan dess men trenden går åt fel håll, säger Olle Dahlberg.

Anledningen till att ingenjörerna har klarat sig bra i industrin beror på, enligt Olle Dahlberg, att varslen inte har nått dem.

– Om industriföretagen kramar åt ännu mer för att spara pengar då kan det börja drabba ingenjörerna också.

Arbetsförmedlingen har också upptäckt att arbetslösheten bland ingenjörer har ökat.

– Vi har sett att det har blivit en liten uppgång men vi tycker fortfarande att det är bra att satsa på ingenjörsyrken, eftersom det kommer att behövas, säger Andreas Nygren, utredare på Arbetsförmedlingen.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.