Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

”Ingenjörer blir framtidens hjältar”

Publicerad: 20 Mars 2009, 11:10

Volvochefen leder Teknikdelegationen som ska öka elevernas och lärarnas intresse för naturvetenskap och teknik.


Det är naturligtvis inte helt lätt för Leif Johansson i dessa dagar att locka ungdomar till teknikjobb. Men han betonar att regeringsuppdraget är långsiktigt, och att det redan på ganska kort sikt kommer att vara brist på teknikutbildade. Antalet 18-åringar sjunker samtidigt som åldersavgångar i ingenjörskåren ökar. Rekryteringsinsatserna måste därför intensifieras. Problemet är likartat i många länder, så utsikterna att klara situationen med arbetskraftsinvandring är små. Och kris eller ej – han understryker att ingenjörsyrket är mer motståndskraftigt mot lågkonjunkturer än många andra och även bättre på att återhämta sig efter en kris.

Han står på Rosenbad tillsammans med högskole- och forskningsministern Lars Leijonborg. Den regeringsutsedda delegation han leder innehåller toppfigurer från Chalmers, KTH, IVA och näringslivet samt ett antal yngre studenter och forskare som bidrar med färska erfarenheter. Uppdraget är alltså att öka intresset för högskoleutbildningar inom matematik, naturvetenskap, it och kommunikation. En metod är att stärka lärare och lärarutbildningen, och där lovar Leijonborg en snar reform för att rycka upp lärarutbildningen. "Läraren ska bli bäst i klassen", säger han.
– Det är ett lättstimulerad och undererkänd yrkeskår, som är väldigt tacksam föfr mer ämneskunskap, säger han.

Det handlar inte bara om gymnasieval och yrkesvägledning, inställningen till no-ämnen grundläggs egentligen redan i förskolan. Och flera röster vittnade om en avskräckande attityd hos både lärare och studievägledare, som gärna varna för dem som svåra ämnen. "Kanske har vi själva överdrivit hur oerhört avancerad vår egen nivå är, så svårt är det ju inte att räkna ut en ekvation", säger Leif Johansson, själv passionerad ingenjör.

En annan metod är att öka och förbättra samarbetet mellan skola och näringsliv och högskolor.
– Vi har mer gemensamt än vi tror. Och alla våra erfarenheter är att det ger resultat. Som när vi visar hur man bygger en bil, till exempel, säger Leif Johansson. Teknikdelegationen presenterar denna dag sin första rapport, som är en katalog över drygt 200 initiativ som syftar till att barns och ungdomars teknikintresse.
– Det är uppmuntrande att de är så många och nedslående att de inte löst problemen, säger Lars Leijonborg.

Men Leif Johansson är ändå positiv:
– Alla dessa försök har visat sig vara öronbedövande framgångsrika. Vår uppgift nu är inte att försöka rensa och ordna den ganska vildvuxna rabatten utan att vatta och stimulera växandet. Vi kan föreslå samarbeten och vid behov bistå med pengar.
Han svarar på en fråga om nivån på svenska ingenjörer att är väldigt hög i internationell jämförelse. Det kan han se som multinationell arbetsgivare. Svenska ingenjörer har dessutom sociala och kommunikativa fördelar.

Kvällen innan detta pågår i regeringskansliets aula, fick Björn Ulvaeus, även känd som Abba-Björn, hederspris på årets Kompetensgala för sina insatser som musikexportör. Då berättade han att han varit nära att söka in på KTH, uppmuntrad av studievägledningens lönetabeller. Nu blev det inspelningsstudion i stället. Leif Johansson spelade elgitarr så pass mycket att studierna höll på att komma i andra hand. Sedan valde han dock de senare. Vi ska väl alla vara glada för att de bägge valde som de valde!

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.