Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingenjörer flyr till skolbänken i krisen

Publicerad: 28 oktober 2008, 04:35

I takt med att lågkonjunkturen förvärras ökar antalet ansökningar till ingenjörsutbildningar.


Den globala nedgången i ekonomin skördar allt fler offer. Det som startade med oro i finanssektorn har spritt sig. Under de senaste veckorna har storvarslen duggat tätt.

En vanlig konsekvens under lågkonjunktur är att universiteten fylls till bredden av personer som vill övervintra de sämre tiderna. Istället för att enbart drabbas av en helt – eller delvis – förlorad inkomst väljer många att förbättra sina kunskaper i väntan på att ekonomin ska vända.

Vid de svenska ingenjörsutbildningarna har antalet ansökningar i höst stigit för första gången på många år. Antal personer som vill utbilda sig till civilingenjörer har ökat med 8 procent och till högskoleingenjörer med 13 procent, enligt en rapport från Högskoleverket. Vid KTH har man sett 14 procent fler ansökningar till civilingenjörsprogrammen.

Chalmers har haft hela 22 procent fler ansökningar i år och väntar sig ännu fler nästa år.

– En fortsatt ökning är inte otrolig med tanke på konjunkturläget, säger Monika Tykeson, enhetschef vid universitetets antagningsenhet.

Vid förra lågkonjunkturen, 2001, var antalet ansökningar till högskoleingenjörsprogram nästan dubbelt så många som i fjol. Sedan toppnivån 1997 har antalet ansökningar backat med drygt 60 procent.

Vid Sveriges Ingenjörer, landets största nätverk för högskoleutbildade ingenjörer med cirka 117 000 medlemmar, anser man att sambandet både är naturligt och besynnerligt.

– Hittar man inget jobb är det många som väljer att studera istället”, säger Olle Dahlberg, arbetsmarknadsutredare vid Svenska Ingenjörer.

– Förhållandet i antalet ansökningar sammanfaller med arbetslösheten för våra medlemmar. Det kan dock tyckas märkligt. Om det är lätt att få jobb som ingenjör kan man tycka att fler borde studera till ingenjör. Fast i en högkonjunktur är det enkelt att få jobb ändå, resonerar han.

Även de amerikanska jättarna UCLA och UC Berkeley upplever kraftiga ökningar. De båda lärosätena har fått drygt 15 procent fler ansökningar. Lågkonjunkturen är en av förklaringarna, åtminstone på kort sikt.

– Jobbneddragningar är ett stort bekymmer under den rådande ekonomiska turbulensen. Men på lång sikt vill vi möta behovet av kvalificerade ingenjörstalanger, säger kommunikations- och marknadsdirektör Karen L. Rhodes.

Tydligast är trenden för civilekonomutbildningarna där ansökningarna ökat med hela 41 procent i Sverige, bland annat beroende på att den ekonomiska krisen slagit hårt mot de finansiella institutionerna.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.