söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Ingenjörer gör bara oanvändbara prylar”

Publicerad: 21 januari 2009, 08:04

Folk har inte en susning om vad ingenjörer sysslar med och det hotar Sverige som tekniknation. Det menar KTH som ska försöka avslöja hemligheterna.


Det låga intresset för – och kunskaperna – om ingenjörsutbildningar är en hård nöt att knäcka för högskolor och universitet. I dag drar KTH igång en sajt som ska försöka råda bot på de bristande kunskaperna som skolan menar på sikt hotar Sveriges position som tekniknation.

Sajten, KTH på insidan, rymmer bland annat en underhållande film där ett kamerateam på stan frågat allmänheten vad en ingenjör pysslar med på dagarna. Några av svaren:

”Sitter på ett kontor”
”Vet inte”
”Eh…”

Bloggprofilen Alex Schulman tillfrågades. Han menar att:

– En ingenjör bygger grejer. Ångmaskiner gör de, såna grejor tror jag. Det började så sen blev det mer, säger Schulman och fortsätter:

– Jag är inte helt hundra men de är tråkiga och säljer Blandaren.

Det mest korkade svaret löd: ”Han sitter och tittar i sina papper tror jag och så gör han helt onödiga prylar som inte går att använda sen”.

KTH på insidan nominerar också ett antal studentprojekt på skolan för omröstning. Resultatet av omröstningen som pågår till den 15 februari och ett juryutslag ska sedan mynna ut i rapporter om tre av projekten via en blogg. Projekten ska avslutningsvis visas upp på en utställning i maj.

– Genom KTH på insidan förmedlas en tydlig bild av vad det innebär att läsa teknikämnen på högskolan och vad ingenjörsrollen kretsar kring, nämligen problemlösning på yttersta nivå, säger Peter Gudmundson, rektor på KTH i ett pressmeddelande.

Nedan kan du kolla vad några tror att ingenjörer sysslar med.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev