Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingenjörer ljuger i CV

Publicerad: 27 oktober 2008, 09:47

Nästan hälften av Sveriges arbetsgivare hittar lögner i anställdas meritförteckningar. Ingenjörer är inget undantag.


Endast åtta procent av landets anställda medger att de ljugit i sina meritförteckningar. Trots det uppger 46 procent av arbetsgivarna att de hittat uppenbara överdrifter eller rena lögner i ansökningshandlingarna, visar studie av Jobbguiden.se som tillfrågat 222 direktörer och personalchefer vid bland annat ingenjörs- och teknikinriktade bolag.

Den vanligaste lögnen är att överdriva det ansvar man haft vid sin tidigare anställning. Dessa står för över hälften av de påkomna fallen. Att överdriva sina kunskaper, ljuga om befattning och examen eller hitta på tidigare arbetsgivare är också vanligt. Bland de västa lögnerna var en man som förskönade sin ålder – med 35 år.

Av de arbetsgivare som upptäckte en lögn valde 54 procent att automatiskt avfärda kandidaten.

– Allting du gör under ansöknings- och intervjuprocessen återspeglar din karaktär. Även smärre försköningar, till exempel en liten ändring av datum eller överdrift av tidigare ansvar, kan skada din trovärdighet hos en potentiell arbetsgivare, kommenterar Johan Hjelte, vd på Jobbguiden.se.

Hans tips till arbetssökande är att vara trovärdig, specifik och att våga sticka ut. En tredjedel av de tillfrågade personalcheferna uppger att de max tittar 60 sekunder på en meritförteckning. En tiondel av personalcheferna lägger max 15 sekunder per brev.

Att lägga krut på att få med vissa viktiga nyckelord i brevet och sitt CV är också betydelsefullt. Allt fler använder elektronisk eller manuell skanning av meritförteckningar för att hitta särskilda ord som visar att du är kvalificerad för en viss tjänst. De viktigaste uppges vara ”muntlig och skriftlig kommunikation”, ”problemlösning och beslutsfattande” samt ”två- eller flerspråkig”.

Vid Jobbguiden uppger man att ingenjörer är bland de yrkesgrupper som ljuger i sin framställning, men att de inte är värre än personer i andra yrkesgrupper.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.