Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ingenjörsakademier pressar kraftbolagen

Publicerad: 26 augusti 2010, 05:52

Nu gör svenska IVA och den finländska motsvarigheten STV gemensam sak i energifrågan. En ny resolution ska öka trycket på beslutsfattarna och energiföretagen.

Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikTeknik

Energiproduktionen i världen, inklusive Sverige, är ohållbar. Nya energisystem måste tas fram samtidigt som gamla energikällor måste fasas ut. Det menar Svenska Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA och Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland som i samband med en energikonferens på Åland presenterar en gemensam energiresolution.

Målet med resolutionen är att sätta press på beslutsfattare och energiföretag. Genom att göra gemensam sak räknar de båda organisationerna med att få bättre resultat än om man agerar på egen hand.

– Vi tror att om vi är fler som driver liknande frågor tror vi att vi får bättre respons från våra politiker och energiföretag. Det beror på att energiföretagen ju är nordiska och verkar över flera länder, till exempel Vattenfall och Fortum, säger Staffan Eriksson, projektledare på IVA.

– Vi bör spara energi, dels genom att använda mindre energi, dels genom att utnyttja energin bättre. Byggnader, industrier och transporter kan energieffektiviseras rejält, kommenterar Staffan Eriksson resolutionen i ett pressmeddelande.

I resolutionen menar IVA och STV att tekniska förbättringar lett till avsevärda effektiviseringar av våra energisystem. Samtidigt finns en stor oanvänd potential för ytterligare förbättringar, menar organisationerna vidare. Dessutom, menar organisationerna, bör satsningar göras så att potentialen kan utnyttjas ”med det snaraste”.

IVA och STV kommer också att tydliggöra gemensamma ståndpunkter i flera frågor. För att minska andel fossilbaserad energi vill akademierna att nyinvesteringar ”endast bör ske inom de energiformer som bidrar till att de totala utsläppen av växthusgaser minskar.”.

När det gäller framtidens drivmedel är det en utmaning att utröna vad som gäller. Men IVA och STV betonar vikten av ändrade transportmönster, optimering och styrning för att minska utsläppen.

Befintliga energianläggningar bör användas så länge som det är tekniskt och ekonomiskt försvarbart. ”Nyinvesteringar bör samtidigt göras med hänsyn till systemlivslängd, investeringskostnader, drifts- och underhållskostnader samt miljöpåverkan.”, skriver IVA, som menar att kärnkraften inte ska avfärdas i förtid. Koldioxidavskiljning- och lagring har dessutom en plats i systemet på medellång sikt.

Forskning och utveckling anses viktiga eftersom viss energiproduktion inte uppfyller kraven på hållbarhet.

Läs resolutionen här.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev