Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inget EU-förbud mot bisfenol A i sikte

Publicerad: 1 oktober 2010, 04:24

Den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa ändrar inte åsikt om det hormonstörande ämnet bisfenol A. Ingen sänkning av gränsvärdet i till exempel nappflaskor är aktuell.


Ämnen i artikeln:

Bisfenol AEu

Kanada och Danmark har förbjudit bisfenol A i nappflaskor och Sverige överväger att göra det, om inte EU kommer fram till ett centralt beslut om förbud.
Det sistnämds verkar för närvarande dock inte aktuellt, eftersom livsmedelssäkerhetsmyndigheten har meddelat att man inte tänker ändra sin riskvärdering av ämnet. I går medelade myndigheten enligt Vetenskapsradion att man står fast vid sin tidigare bedömning.

Enligt flera studier kan bisfenol A påverka hjärnan och utvecklingen hos barn och foster och dessutom kopplas samman med hjärtsjukdomar hos vuxna, uppger Vetenskapsradion.

Den senaste bedömning är Efsas tredje utvärdering av bisfenol A på fyra år och den gjordes på uppmaning av EU-kommissionen. En av Efsas experter ansåg att gränsvärdet borde sänkas tills man har kunnat analysera forskningen bakom larmrapporterna noggrannare, men de övriga ansåg inte det nödvändigt.

Bert Ovenlund, toxikolog och vetenskaplig rådgivare på kemikalieinspektionen, håller med och anser att Efsas beslut var väntat.
– De största, mest pålitliga studier som gjorts visar att det inte är några större problem med den här kemikalien. Sedan finns det ett antal mindre studier som väcker frågetecken men de håller inte samma kvalité. De här osäkerheterna finns där och vi får väl se vad framtida forskning ger, det händer oerhört mycket på forskningsfronten just nu, säger Bert Ovenlund till Vetenskapsradion.

Anders Danielsson

Ämnen i artikeln:

Bisfenol AEu

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.