måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inget miljardlån till Volvo Personvagnar

Publicerad: 7 maj 2009, 06:23

Förhandlingarna strandade. Det blir inga 200 miljoner euro från EIB till Volvo Personvagnar. För Volvo betyder det stopp för ett antal miljöprojekt.

Ämnen i artikeln:

Volvo

Regeringen och Volvo avslutar diskussionerna om lån på 200 miljoner euro. Orsaken är den strategiska översyn Ford genomför som kan leda till en försäljning av Volvo. Så sent som i mars löd beskedet att lånet var klart.

– Man har kommit överens om det här gemensamt, Volvo och regeringen eftersom att det krävs långsiktiga åtaganden i samband med detta, säger Maria Bohlin, presstalesperson på Volvo Personvagnar till Teknik360.

Det var i december i fjol som EU gav EIB tillstånd att låna ut 16 miljarde euro till europeisk bilindustri under en fyraårsperiod. Syftet var att tillverkarna skulle utveckla miljörelaterad teknik.

– Projekten pågår men nu skjuter vi på tillgången på resurser till de projekten, säger Maria Bohlin.

På Volvo Personvagnar uttrycker man sig diplomatiskt kring beskedet att det inte blir något lån.

”Vi har hela tiden haft en konstruktiv dialog med regeringen och den stöttar vår affärsplan”, säger Stephen Odell, vd för Volvo Personvagnar i ett pressmeddelande.

Men det råder ingen tvekan om att Volvo Personvagnar gärna hade sett pengarna.

"Vi är naturligtvis besvikna att vi inte har nått fram till en överenskommelse. Våra konkurrenter på andra marknader som Italien, Tyskland, Frankrike och Storbritannien har fått tillgång till liknande lån från EIB vilket naturligtvis ger dem konkurrensfördelar i dessa svåra tider", tillägger Stephen Odell i pressmeddelandet.

– Självklart hade vi gärna sett lånet, men detta är den slutsats man kommit fram till i nuläget, säger Maria Bohlin.

Det är för dagen oklart om det här utesluter framtida diskussioner om lån från EIB.

– Det är svårt att säga. Regeringen har öppnat för den möjligheten så det är en diskussion man får ta upp då, säger Maria Bohlin.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev