Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inget nämnvärt ökat utrymme för Skyddsjakt ”

Publicerad: 16 november 2011, 09:06

Det går inte att tänja på gränserna för skyddsjakt, rapporterar Naturvårdsverket


Ämnen i artikeln:

Vargjakt

EU ogillar den svenska licensjakten på varg och har sagt nej till en sådan nästa vinter. I jaktkretsar har det väckts förhoppningar om att en utökad skyddsjakt ska ersätta licensjakten – men enligt en utredning från Naturvårdsverket är detta alternativ inte särskilt gångbart.

Naturvårdsverket har på regeringens uppdrag utrett hur beslut om skyddsjakt kan ta hänsyn till olägenheter som förekomsten av täta rovdjurspopulationer orsakar, dels föreslå hur behovet av skyddsjakt efter varg under 2012 kan tillgodoses.

Utgångspunkten har varit EU:s art- och habitatdirektiv  –  som avgör vilket rättsligt utrymme som finns för skyddsjakt på rovdjur i Sverige.

–  [… ] Vår bedömning är att direktivet inte ger något nämnvärt ökat utrymme jämfört med den skyddsjakt på rovdjur som skett under tidigare år. När det gäller varg har regeringen infört bestämmelser som innebär att det endast är jakt med skyddsmotiv som kan tillåtas under 2012, säger Ruona Burman, viltsamordnare på Naturvårdsverket.

Miljöminister Lena Ek kommenterar utredningen:

– Jag ska noga studera och analysera
Naturvårdsverket redovisning, som nu kommer att remitteras till berörda myndigheter och organisationer. Därefter kommer ett remissmöte att hållas där instanserna får möjlighet att lämna sina synpunkter på förslagen. Regeringen kommer sedan att ta ställning till frågans fortsatta hantering, säger miljöminister Lena Ek.

Myndigheten redovisar vidare ett förslag där Naturvårdsverket kan fatta beslut om skyddsjakt på rovdjur även om en ansökan inte har kommit in. Ett sådant myndighetsinitiativ ska kunna fattas även om någon skada ännu inte har skett. Det förutsätter dock att det råder stor sannolikhet för att det kommer att inträffa allvarliga skador, skriver Naturvårdsverket i sitt pressmeddelande

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vargjakt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News