Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inget regeringsbeslut taget om Ojnare

Publicerad: 20 augusti 2015, 07:03

Protester utanför Rosenbad. Sara Viktström Olsson från Fältbiologerna förklarar för Miljöaktuellt varför Ojnareskogen på Gotland blivit en av svenska folkets viktigaste miljöfrågor.


I tisdags hänvisade Dagens Nyheter till tidningens källor som menade att ärendet om Ojnareskogen på norra Gotland är färdigberett på miljö- och energidepartementet och att regeringen denna eller nästa torsdag kommer fatta beslut om att hela området ska bli ett Natura 2000-område.

Nyheten fick stor spridning. Men enligt en kort notis som igår publicerades på regeringens hemsida är ännu ingenting klart:

”Uppgifter gör gällande att regeringen redan har fattat beslut i frågan om Natura 2000-områden på Gotland. Ärendet är dock fortfarande under beredning i Regeringskansliet.”

Sara Vikström Olsson, ordförande för Fältbiologerna, som under torsdagen fanns på plats utanför Rosenbad där en manifestation för Ojnare hölls, säger till Miljöaktuellt att områdets naturvärden är unika, men att det ligger mer bakom varför Ojnareskogens framtid har blivit en av svenska folkets viktigaste miljöfrågor.

– Det är inte bara en skog på norra Gotland det handlar om, utan Ojnare är en symbolfråga för vilken politik vi ska ha i Sverige. Vill vi att man ska kunna exploatera vilken natur som helst, även om den har nationalparksstatus, eller ska vi prioritera hållbarhet, både då det gäller vår natur och våra jobb?

Enligt Sara Vikström Olsson kommer rättsprocessen fortsätta oavsett vilket besked regeringen kommer med, så frågan är långt ifrån avgjord, påpekar hon.

___

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 augusti.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.