Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Initiativ ska ge tio miljarder energieffektiva lampor

Publicerad: 8 december 2015, 06:45

Foto: Socialdemokraterna

Besparingspotentialen är stor även i Sverige, menar energiminister Ibrahim Baylan (S).


I går var Sverige med och lanserade det globala initiativet Global Lighting Challenge vid klimatmötet i Paris. Initiativet ska påskynda spridningen av energieffektiv belysning i världen, och målet är att tio miljarder energieffektiva lampor ska nå ut på internationella marknaden de närmaste åren.

– Energieffektivisering är en nyckel om vi ska kunna nå klimatmålen. Om vi minskar elanvändningen minskar vi också utsläppen av växthusgaser, säger energiminister Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

I en debattartikel i Ny Teknik skriver Ibrahim Baylan och Håkan Svedman, Sverigechef på Ikea, som är det första företaget att ansluta sig till initiativet:

”Besparingspotentialen i Sverige är även den stor. År 2010 (senare siffror saknas) uppskattades att ungefär 14 TWh, cirka 10 procent av den svenska elanvändningen, användes till att lysa upp städer, kontor och bostäder. Av detta beräknades att det skulle gå att spara ungefär 6-7 TWh om vi övergår till de senaste lösningarna.”

I artikeln framgår att belysningen globalt sett står för omkring 15 procent av den totala elanvändningen, vilket gör att den står för ungefär fem procent av de globala utsläppen.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.