Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inlandsbanan kan bli nordisk pulsåder”

Publicerad: 10 september 2012, 08:22

Rusta upp Inlandsbanan! skriver 25 kommuner på DN-debatt


Kommunstyrelseordföranden från 25 inlandskommuner ställer sig bakom ett upprop för att renovera Inlandsbanan mellan Kristinehamn och Gällivare. Det skulle lösa en del av godstrafikens kapacitetsproblem, menar de.

De pekar på gruvnäringens
växande transportbehov i Norrbotten och att en upprustad järnväg i inlandet skulle kunna bli en viktig transportlänk för norska företag.

”Regeringar och riksdagar har under flera decennier prioriterat infrastrukturen i storstads- och kustområdena i Sverige och underskattat den stora utvecklingspotentialen och betydelsen av modern infrastruktur i inlandet för att underlätta miljövänliga och hållbara transporter. Vi ser att det nu finns förutsättningar för att ta igen förlorade år med en ny offensiv politik”

En upprustad Inlandsbana kan enligt skribenterna ta över tunga transporter från sjöfarten i Östersjön vars kostnader kommer att öka med nya EU-krav på minskade svavelutsläpp.

Idag är sträckan mellan Mora
och Persberg nedlagd och förvaltas av Trafikverket. Sträckan mellan Kristinehamn och Daglösen/Nykroppa har nyligen elektrifierats.

Erik Klefbom

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News