Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Inmatningstariffer ger brittiskt solcellsrally

Publicerad: 10 juni 2010, 08:13

Solpaneler står inför en explosiv utveckling i Storbritannien. En femfaldig ökning väntas bara i år och 2015 kan marknaden ha vuxit sig 30 gånger större.


Ämnen i artikeln:

CleantechForskningGreentechIngenjörMiljöteknikSolcellerTeknik

Att Storbritannien inför inmatningstariffer för sol-el väntas ge en kraftig ökning av mängden installerade solpaneler. Marknaden spås i år växa sig fem gånger större än i dag och 2015 kan den ha blivit 30 gånger större. Det bedömer Pricewaterhousecoopers. Orsaken till den massiva tillväxten är i huvudsak nyligen införda inmatningstariffer för sol-el.

Om profetian slår in kan britterna ha en 1 GW installerad sol-el 2015. Det är en kraftig ökning jämfört med dagsläget, hittills har marknaden för solpaneler varit liten i Storbritannien, konstaterar Pricewaterhousecoopers. 2009 producerades 32 MW sol-el vilket motsvarar 0,3 procent av den totala produktionen av förnybar energi.

Tillväxten väntas få långtgående effekter för branschen.

– Den avsevärda expansionen som kan vänta runt hörnet kommer att förändra dagens ”stugbransch” till en mycket mer organiserad sektor, säger Daniel Guttman på Pricewaterhousecoopers till Cleantechnica.com.

För Storbritanniens solpanelbransch gäller det, menar Pricewaterhousecoopers, att förändras snabbt. Landet riskerar annars att missa värdeskapande och arbetstillfällen.

Läs hela rapporten på Pricewaterhousecoopers webbplats.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.