Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

”Inrätta utrivningsfond för vattenkraft”

Publicerad: 3 februari 2015, 13:03

Så vill Älvräddarna hjälpa till att skrota gamla vattenkraftverk.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 3 februari.

Över 400 av landets 1000 små vattenkraftverk saknar tillstånd enligt Miljöbalken. Nu vill organisationen Älvräddarna inrätta en utrivningsfond för att hjälpa kraftverksägare att lägga ned och riva ut sina stationer.

Vattenverksamhetsutredningen lade i fjol fram ett antal förslag för att snabba på prövningen av gamla tillstånd för vattenkraftverk. Många har hängt med sedan den gamla vattenlagen från 1918 med inga eller mycket knappa miljökrav.

Många ägare till de minsta kraftverken kommer att få ekonomiska bekymmer om förslagen genomförs, skriver Christer Borg, ordförande i Älvräddarna, på Altingets debattsida. Flera är privatpersoner som inte känner till reglerna och som kommer att få det svårt att möta kraven på nya fiskvägar och annat.

Christer Borg föreslår i stället att en utrivningsfond inrättas i syfte att lägga ned och riva ut de små kraftverken.

Riksdagsledamot Penilla Gunther (kd) , energitalesperson i Kristdemokraterna, skriver i ett svar på samma debattsida att miljökraven på vattenkraft måste vara realistiska. Enligt henne krävs det skatteintäkter för att investera i miljöförbättringar runt vattenkraftverken.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.